Reflect, react, renew.

Zin in een culturele, spirituele uitstap? Deze week starten de 10 dagen die Rosh Hasjana (begin van het Joodse Nieuwjaar) scheiden van Yom Kippoer (Grote Verzoendag). Al jaren breng ik in deze periode een bord appels met honing mee naar de meeting/coaching van die dag, iets waar mijn collega’s vroeger jaarlijks naar uitkeken. Appels dippen in honing staat voor een goed en zoet nieuw jaar dat we mekaar toewensen.

Het is een tijd waarin je je medemens om vergeving vraagt voor wat je misdeed en met een schone lei en volle moed weer begint. Om te reflecteren op wat voorbij is en wat gaat komen. In deze blog deel ik de reflectievragen die ik nu al 4 jaar online invul. Na een jaar krijg ik ze weer in mijn mailbox. Wat is er veranderd, gerealiseerd, blijven liggen? Een soort voorbereiding, bij wijze van spreken, op mijn inventariswegwijzer die ik in de eindejaarsvakantie dan maak. Voor wie met de “Goed Bezig Checkup” werkt, zullen de gelijkenissen van reflectievragen wel opvallen. Mijn rabbijn noemde mijn boek dan ook met een kwinkslag “de seculiere Yom Kippoer”. Woensdag krijg ik weer de eerste vraag van dit jaar, de avond van Rosh Hasjana. Gedurende 10 dagen ontvang ik elke dag 1 vraag over het voorbije en komende jaar. De antwoorden gaan in een virtuele kluis die het jaar nadien terug open gaat en dan krijg ik mijn antwoorden weer terug gemaild.

Dit zijn van die trage vragen die je niet zomaar even beantwoordt. Ook het teruglezen is soms confronterend want wat heb ik nu echt gedaan om dat doel te bereiken, die relatie te verdiepen? Zijn de zaken gegaan zoals ik hoopte dat ze zouden verlopen? Ik merk nu dat er rode lijnen blijven terugkomen zowel in de goeie dingen (wat belangrijkste is: vb. mijn man en kinderen en hun partners), als de aandachtspunten (vb. uit mijn comfortzone komen).

Ik wil die 10 vragen graag delen, een reflectie moment dat voor de meesten nu misschien wat raar valt in timing, maar hopelijk toch ook eens per jaar aan bod komt. Ik deel het nu want als je wil inschrijven kan dat nog net tot en met dinsdag, aangezien de mails starten op woensdag. Bekijk het dan maar als een oefening tegen de eindejaarsperiode. Met de inventaris wegwijzer kan je dan aan de slag, of met de onderstaande vragen, of allebei.

klik  voor inventariswegwijzer.

Hier de 10 vragen (vertaald):

 1. Beschrijf een betekenisvolle gebeurtenis van dit jaar. Hoe heeft het je beïnvloed? Ben je dankbaar? Opgelucht? Kwaad? Geïnspireerd?
 2. Wat had je liever anders gedaan dit voorbije jaar? Waar ben je bijzonder trots op van dit jaar?
 3. Denk aan een grote mijlpaal die plaatsvond in je familie dit voorbije jaar. Hoe heeft dit jou beïnvloed?
 4. Beschrijf een wereldgebeurtenis die jou geimpacteerd heeft dit jaar. Hoe? Waarom?
 5. Had je een spirituele ervaring dit jaar? Hoe heeft deze ervaring je beïnvloed? “Spiritueel” kan heel ruim opgevat worden: artistiek, cultureel enz.
 6. Beschrijf een ding dat je tegen volgend jaar deze tijd wil bereikt hebben. Waarom is dat belangrijk voor jou?
 7. Hoe zou je jezelf en je leven willen verbeteren tegen volgend jaar? Is er een advies of raad die je dit jaar kreeg die je hierin zou kunnen gidsen?
 8. Is er iets (een persoon, zaak, idee) dat je verder zou willen onderzoeken het komende jaar?
 9. Welke angst heb je en hoe beperkt die je? Hoe ben je van plan om die te laten gaan of te overwinnen het komende jaar?
 10. Als september 2018 eraan komt en je leest je antwoorden van 2017, hoe denk je dan dat je je zal voelen? Wat hoop/denk je zal anders zijn in je leven en waar je je dan bevindt in je leven als resultaat van het nadenken en beantwoorden van deze vragen nu?
 11. Wat zijn je voorspellingen voor volgend jaar? (Bonus vraag)

 

Wil je mee doen aan deze jaarlijkse reflectieronde: je kan je nog inschrijven tot woensdag: de eerste dag, de eerste vraag.

https://doyou10q.com/

 

Ik wil graag delen wat de belangrijkste gebeurtenissen waren voor mij van 2017 (vraag 1):

 1. De aankondiging door zoon en schoondochter, eind mei, van een “save the date” voor eind januari 2018. Inderdaad ik word voor het eerst oma. Gelukkig, trots, geïnspireerd, you name it!
 2. De ontdekking deze zomer (voor de huidige hype dus) , dankzij een coachee, dat ik (en mijn man nog uitgesprokener) HSP zijn. Wat ons heel goed in onze respectievelijke jobs maakt. Tegelijk duidde het eindelijk ook een minder positieve rode draad die terugkwam uit de vorige jaren (comfortzone) en krijgt dit dus eindelijk een plaats en kan ik de frustratie daarrond meer loslaten.

 

Wat ik verder wil onderzoeken volgend jaar:

 1. Hoe de beste oma zijn die ik kan zijn.
 2. Hoe ik mijn HSP verder positief kan inzetten, hoe mezelf nog beter beschermen voor de overprikkeling zodat ik minder “over” mijn grenzen ga, zoals in juni toch weer het geval was.

 

Sjana Tova! Op een Goed Jaar!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld