Klaar voor een “vakantie zonder 1e week ziekte”?

Ken je dat? Eindelijk vertrek je op vakantie. Amper aangekomen lig je al in je bed: compleet uitgeteld en ziek. Nu het niet meer “moet”, geeft je lichaam toe aan alle opgekropte spanning en stress en trekt het de stekker er even uit met de boodschap: “Verplichte rust, nu!”.

Sinds april ben ik in een onwaarschijnlijke flow van goesting. De actualisering van mijn “waarom” in december naar “betekenisvol impact vergroten van leiders door bewuste keuzes te maken” heeft me een extra dosis bewuste energie en drive gegeven. Deze vernieuwde website is daar een resultaat van (neem gerust een kijkje en alle feedback is welkom!). De combinatie van werk dat ik graag doe en zichtbare impact bij mijn klanten na coaching en intervisie, versterkt dat gevoel van flow alleen maar. En dus geef ik er al enkele weken een heel stevige lap op.

De rekening bleef niet uit…

Voor het eerst in jaren was ik ziek vanaf dag 2 van een korte vakantie in mei. Een verkoudheid uit het niets in een land van 28° is allemaal niet zo erg, was het niet dat door mijn diabetes dat soort van dingen niet zo snel geneest als vroeger. Ik moet erkennen dat het een waarschuwingssignaal is dat ik mezelf ben voorbijgelopen door te veel ongedoseerd enthousiasme in verhouding tot de beschikbare energie die ik in deze 56-jarig behuizing in stock heb. Waarschijnlijk heb ik die “lichte” hoofdpijn die ik soms voelde bij het opstaan (meestal na een werkdag van 12h) soms gewoon wat te “licht”zinnig behandeld ipv het de aandacht te geven die het verdiende als oranje knipperlicht. 

Opnieuw leer ik dat de 4 dimensies van hart, verstand, lichaam en ziel elk hun respect en aandacht verdienen. Het is geweldig voor de lichaamsdimensie dat ik bewust uit zelfzorg slechts 4/5 werk, op mijn voeding, slaap en lichaamsbeweging let. Maar dat is dus niet voldoende. In de geestelijke dimensie (die van verstand, intellectueel bezig zijn) is er blijkbaar overload. De andere 4 werkdagen is het immers niet makkelijk om te deconnecteren. Zeker als mijn man voor zijn werk naar concerten moet ‘s avonds, ben ik zelfs blij dat ik gewoon rustig kan door gaan. Ik heb immers geen kinderen meer in huis (mijn grootste hobby is dus ook weg), enkel een hond die om 18.30 zijn avondeten eist. En ik doe het zo graag…valkuil!

Het is zoals EMS collega-docent Ralf Caers nog recentelijk aangaf in zijn artikel “Werkzorgen op vakantie: Pas op voor burn-out”: “mentale rust” is dus ook noodzakelijk.  Mijn hersens “stilleggen” en stoppen met intellectueel, professioneel gebonden activiteiten die andere 4 avonden, is even noodzakelijk als mijn vrije dag bewaken, op tijd gaan slapen, gezond eten, genoeg wandelen. Misschien moet ik mijn hersenen ‘uitlaten’, net zoals ik mijn hond doe….

De valkuil is dus veel groter en gevaarlijker dan we denken: hoe geweldig die flow ook is die je de uren doet vergeten met werk dat je passioneert, die uren verbruiken echter wel fysieke energie, die ook voorradig moet zijn en blijven…

Jouw vakantie komt er hopelijk ook snel aan. Hoe voorkomen dat de eerste week in bed wordt doorgebracht omdat “het” op is door te veel geven, doen en het lichaam (hersenen horen daar dus ook bij) vergeten werd? Voor de “zieke” is dat natuurlijk vervelend genoeg als dit “out” zijn 1/3 of zelfs ½ van de vakantie opslorpt. Een “zomergriep” (het woord alleen al, “les excuses sont faites pour s’en servir”…) is ook voor de reisgenoten een serieuze tegenvaller.

Misschien het moment om nog eens naar de draagkracht te kijken en hoe ervoor zorgen dat het fysieke en mentale evenwicht bewaakt blijven? Hoe ziet die balans er trouwens tijdens een vakantie uit? Nog eens echt bewust worden én benoemen (zwart op wit op papier dus) met de draagkrachtwegwijzer kan misschien net nog het tij doen keren?

Ik wens je een deugddoende vakantie met veel bijtanken:

Voor je lichaam: lekker gezond eten, licht, lucht, water en zon op een regelmatig goed met zonnecrème ingesmeerd lichaam.

Voor je hart wens ik je de mensen die je dierbaar zijn rondom je waar je van elkaar kan genieten, herinneringen creërend die je later kan koesteren,

Met verstand-vriendelijke ontspanningsactiviteiten die je bovenkamer wat rust gunnen wat dus wil zeggen zonder vakliteratuur, werkmail, op te volgen dossier of stand-by rol. Maak plaats voor een museum hier, een kerkje daar, gewoon verdwalen in een stadje of natuur, met 5 open en nieuwsgierige zintuigen om het onbekende te ontvangen zonder gejaag. Waar alles kan en niks moet.

En met “Food for the soul” door prachtige natuur, stilte, rust en ruimte om je ziel, je “zijn” weer te voeden en bewust aandacht te geven. Die bergtop, dat strand bij zonsondergang, dat veld bloemen voor je, die dauwtrip om 5h bij zonsopgang, …

Enjoy!

Artikel Ralf Caers: http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/3176978/2017/06/08/Werkzorgen-op-vakantie-Pas-op-voor-burn-out.dhtml

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld