Focus en steun dankzij je belofte, het helpt echt!

Mijn focus voor dit jaar was om op een “niet-perfecte” manier “uit mijn comfort zone te komen” naar aanleiding van mijn boek “Goed Bezig Checkup, blijf aan het stuur van je werkleven staan” dat uitkwam in maart 2016. Maar na de boekvoorstelling van die 21e Maart leek alles tot stilstand te zijn gekomen in een aan flarden gebombardeerde wereld.

Toen ik in juli, samen met mijn vision board buddy, een halfjaarlijkse checkup deed, was het duidelijk dat ik weer in mijn comfortabele (en veilige) schelp gekropen was. Ging ik het bij een eendagsvlieg houden op de eerste dag van de lente of ging ik voor een bloeiende wei met zoemende beien? Mijn ver-antwoord-elijkheid…en mijn antwoord was: ik kom uit mijn kot!

 

En dan lijkt ook het universum in beweging te komen. Of misschien gaf dat al wel signalen maar had ik de kansen niet gezien, niet durven nemen. Ja, er zijn zeker vragen geweest die ik niet herkende,  banaliseerde,  afwees…Nu ik erover nadenk zie ik er zeker een, die zich gelukkig vorige week opnieuw aanbood (en waarop ik nu wel inging). In ieder geval: als je aan een gele auto denkt zie je ook ineens overal die gele auto’s (die er natuurlijk voordien ook al waren…). Kwestie van focus en bewustzijn…?

 Want “plots”, op 3 maanden tijd:

– wordt de “Goed Bezig Checkup” laureaat (vond ik al geweldig) en dan winnaar (ongelooflijk) van de “Learning&Development boek 2016” award van Stimulearning,

– wil KBC samenwerken om de wegwijzers uit het boek in te zetten voor hun empowerment leercampagne “Aan het stuur van je loopbaan” 

– mag ik een voordracht op de Boekenbeurs houden

Allemaal kansen die komen en waar ik mag kiezen of en hoe ik ze benut. Alles pakken dat op mijn weg komt is ook niet noodzakelijk. Weten waar een “neen” de beste keuze is, is ook een kunst die ik na mijn eerste burn-out (op mijn  28e) heb geleerd.

Als voorbeeld: KBC wenste de wegwijzers als kapstok voor auditoriumsessies en workshops in te zetten. Mijn lichaam zei duidelijk “neen” op de workshops (maken en geven). Eerst was ik bang dat het weer mijn oude demonen waren die me hiervan weghielden. “Dat kan ik niet” (default gedachte), dan komt “dat durf ik niet”, en dan laat ik mezelf geloven dat het om een eigen keuze gaat: “dat wil ik niet”.  Maar na eerlijk onderzoek bleef ik bij mijn standpunt: dit geeft mij geen voldoening meer en dus kan ik dat ook niet goed genoeg meer doen. En dan ben ik niet Goed Bezig, noch voor mezelf, noch voor mijn klant.

Net zoals mijn lichaam “neen” zei op de workshops, gaf het tot mijn eigen verwondering een curieuze snuffelreactie bij het idee van die auditoriumsessie. Je weet wel, zoiets waar heel veel volk op af komt. Ik snap het eerlijk gezegd ook nog altijd niet, want de laatste jaren bleef ik zo ver mogelijk weg van grote groepen, zoals mijn boekencoach Laurence Verwee mocht ondervinden. Haar pogingen om me presentaties te laten geven naar aanleiding van het boek botsten alleen maar op mijn hevige weerstand. Mijn innerlijke ramp-radio draaide maanden overuren in de boven vernoemde negatieve mantra’s.

Maar nu zei mijn lichaam dat het OK was. En de 4 sessies voor meer dan 500 mensen zijn goed verlopen. Mijn “stand-up comedienne” gehalte is (nog) beperkt maar het publiek gaf me wel terug dat ik mensen kan triggeren door de gebruikte herkenbare voorbeelden. Meer moet dat (voorlopig) niet zijn in het kader van de “niet perfect, toch content” aanpak waar we de controle loslaten en gaan voor plezier. Voor mijn zelfvertrouwen was het in ieder geval een mooi geschenk.

Belangrijkste inzicht is voor mij dat er hier misschien een nieuwe weg begint die ik een jaar geleden voor TOTAAL onaanvaardbaar (dat zegt al veel) en onmogelijk zou gehouden hebben. Ik sta nog steeds versteld van mijn eigen nieuwsgierigheid (fysiek en mentaal) naar de opportuniteiten die zich nu ontvouwen om met de Goed Bezig Checkup meer mensen te inspireren. Nu sta ik ze wel toe en nodig ik ze waarschijnlijk onbewust uit. Het kan verkeren…

Vanwaar die ommezwaai? Het besef dat ik terug veilig in mijn schelp kroop, is een ding. Er samen met iemand anders als klankbord, echt bij stil staan maakte vluchten al moeilijker. Toen we in juli ons vision board aan die half jaarlijkse checkup onderwierpen, werd duidelijk hoe ik mezelf bleef verstoppen. Ik koos ervoor om mijn belofte van januari te herbevestigen:  “niet perfect, maar wel uit mijn kot komen” met dit boek.

Zoveel moeite moest ik daarna zelfs niet doen, want alles stond gewoon netjes klaar om gezien en beleefd te worden, zowel de opportuniteiten als de hulpbronnen. Ik sta er immers echt niet alleen voor, wat een hele opluchting is.

Bedankt daarvoor!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veld